Jak změní Sombra hru?

Hráči se před uvedením Sombry do hry nejvíce obávaly její neviditelnosti. Každý sice nenávidí Spye v Team Fortress, ale každý za něj chce hrát, dopadne Sombra stejně? Schopnost přerušit schopnosti, to je instantní smrt pro soupeře? Nebo se jedná jen o velkou paniku kolem nových schopností?

Ti, kteří si pamatují příchod Any do hry si jistě pamatují něco podobného. Neuvěřitelně dlouhý stun, nemožnost léčení, oboje působilo jako velmi silné schopnosti. Nakonec Ana mezi starou partu dobře zapadla.

Další kontroverzní hrdinové byli Soldier a jeho auto-aim, Bastion, protože je to Bastion, Reaper se svou silnou ultimátní schopnosti a určitě se najdou další.

Po ozkoušení této hrdinky můžeme říct, že hrdinka si své místo mezi současnými hrdiny najde. Řady hrdinů rozvíjí o nový druh hratelnosti a určitě pohne s profesionální scénou.

Nejprve si rozebereme, proč Sombra silná není. Máte-li obavy z její nadměrné síly, toto vaše obavy jistě zklidní.

 

Zhodnocení hrdinky pochází z hraní v PTR. Před nastoupením do hry je možné, že Sombra projde nějakou úpravou.

 

Neviditelnost

Sombra se může zneviditelnit a dostat se soupeřům do zad. Možná to zní děsivě, ale do zad se umí nepozorovaně dostat i Tracer, Genji, Reaper a mnoho dalších hrdinů. Jelikož je velmi obtížné použít neviditelnost pro útěk, hodí se tato schopnost především pro útočné plány.

V neviditelnosti umí zabírat i objective, ale každý slyší, že tam někdo je. Pokud nikdo není vidět, stačí pár preventivních výstřelů a nebo počkat na konec neviditelnosti.

 

Hack

Pochopit hackování může být trochu složitější. Například hacknutý Torbjörn v ultimátce zůstane v Molten Core, stále může opravovat věže, ale nemůže postavit nové, ani hodit armor. Jinými slovy, nelze aktivovat nové schopnosti. Samotné hackování navíc trvá relativně dlouho, lze ho (stejně jako neviditelnost) přerušit libovolným zraněním a nepronikne bariérami.

Že není možné vzít nahackovanou lékárničku? Pokud vám ji soupeř, nebo protivník sebere, budete na tom stejně.

 

Teleport

Instantní teleport na neomezenou vzdálenost? Ani tak nepůsobí tato schopnost. Pokud je Sombra pod palbou a musí hodit teleport, těžko dohodí do bezpečí dříve, než ji dojdou životy. Připravená zadní vrátka před útokem jsou pak sázka na to, jestli protivníci majáček nenajdou a nějak ho nevyzdobí (takový Junkrat jistě rád přiloží pastičku k dílu).

Navíc pokud hodí teleport, pokud ho Sombra nechce použít, je prodleva do dalšího použití až bolestivě dlouhá.

 

Opportunist

Sombra sice vidí hrdiny s HP pod 50%, ale nevidí tu bandu bodyguardů co kolem zraněné postavy stojí. Navíc jsou zde i další hrdinové s různými druhy wallhacků (například Zenyatta, že vás napadl právě on?)

A schopnost vidět nabité ultimátky? Každý kdo umře se může podívat na svého vrahouna a prohlédnout si jeho ulti-metr. Za předpokladu komunikace (kterou Sombra stejnak potřebuje) se spojenci tuto věc dozví. Zaké se dají ultimátky odhadovat. Pokud jste dlouho neslyšeli "Justice", nejspíše začne brzy pršet.

Navíc její damage není závratný (není špatný ale existují lepší) a dorážet takového Roadhoga na půlce životů není zrovna lehké.

 

EMP

Sombra je jediný offense hrdina, který svou ultimátkou neubírá životy. Ale jedná se o silnější verzi Hacku. Je (téměř) instantní, zničí všechny bariéry (včetně Lúciovi), ale nepronikne stěnami.

 


Co očekávat?

Z tohoto je vidět, že Sombra není OP. Dokonce se ozývají hlasy, že by měla dostat buff. Ale proč je tedy dobrá? Co od ní můžeme očekávat?

Tato hrdinka je jakýsi hybrid. Nemá nejlepší damage a ultimátkou nezabíjí, ale v kombinaci se zbytkem týmu může být smrtící. Výjimečné pohybové dovednosti ji umožní dostat se, kam potřebuje. Najít nejvhodnější okamžik pro hack (nebo EMP) bude velmi klíčové.

Hacknout lékárničku, získat tak poziční výhodu, nebo chvíli vydržet a hacknout nepřátelského hrdinu? Reinhardt za jehož štítem se krčí jeho spojenci, je výborným cílem pro hacknutí. D.Va je na tom podobně, jen lze hacknout i skrze její Defense Matrix. Pro Tracer a nebo Genjiho je hacknutí rozsudkem smrti. McCree si toho naopak ani nevšimne.

Sombra není takový přímý zabiják, jako Tracer, nebo Genji. Je to větší plánovač a zabíjí v kombinaci s týmem, nebo loví slabé kusy. Také získává poziční výhodu.

 

Pár typů ohledně Sombry

  • Hacknutá lékárnička je silná. Dá se použít pro rychlejší léčení (a Sombře se to jako léčení započítává, tedy nabíjí ultinu) v konkrétní oblasti, nicméně refreshování tohoto hacku znamená, že Sombra "musí" po určité době do této oblasti znovu dojít a použít svůj hack
  • Majáček se dá použít na jakýsi druh Recallu, je třeba si hlídat čas. Je dobré majáček umístit trochu chytře, třeba za krabici, aby bylo snazší jej přehlédnout. U nepřátelského hacku je pak dobré zkontrolovat, neleží-li majáček poblíž
  • Majáček hozený do vzduchu (a případně následná neviditelnost) může soupeře zmást a poskytnout tak hackerce potřebný čas
  • Pokaždé, když se za tuto holčinu zneviditelníte, přebijte si
  • Během neviditelnosti lze házet i teleportační majáček, ale to hrdinku na okamžik zviditelní (stejně přiblížení na malou vzdálenost, asi půl metru?)
  • Pokud se Sombra zneviditelní, hodně hráčů (relativně snadno) dokáže odhadnout její pohyb. Může jenom utíkat, pravděpodobně k nejbližší lékárničce. Stačí v očekávaném směru poslat salvu a chudák holka je znovu vidět
  • Detekce od Hanza a Widowmaker sice prozradí pozici Sombry, ale nepřipraví ji o rychlost.
  • První lékárnička lze hacknout až po začátku hry. Stačí se tak postavit před kritickou lékárničku, asi pět vteřin před začátkem hry hodit někam majáček a po hacknutí lékárničky se v neviditelnosti proplížit za nepřátele
  • Používat Sombru stále stejným způsobem (stejné cesty, stejné triky) se může rychle vymstít
  • Často je rychlejší soupeře zastřelit, než hacknout
  • Nabitý hack může pomoci se zaměřováním, například skrze tělo spřáteleného Roadhoga, nebo skrze keře.
  • Pokud je poblíž neviditelná Sombra, stačí jediný zásah, tedy brokovnice, střelba všude kolem sebe, výbušné střely, Winstonův teslamet
  • Sombra stojící na hacknuté velké lékárničce je nezabitelná Winstonovým Teslacanonem. Jenže Winston má i útok na blízko, skok a nebo spojence
  • Sombra se při zviditelnění i teleportu ozve. Je tedy třeba dávat na zvuky, jako ostatně celou hru.
  • Pokud D.Va zahodí svůj MEKA, může být výhodné ji hacknout, aby nevlezla do nového


Naposledy upravil/a Kizuoto 14.11.2016 v 19:47:00.

Chcete si povídat o Overwatch? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskusia

Žiadne komentáre
Pre pridanie komentáru musíte byť prihlásený.
Prihlásiť sa
alebo
Registrovať nový účet