Zašlá sláva – na stopě Jacka Morrisona

Ačkoliv byl známý, podrobností o jeho smrti bylo málo. Možná proto i po vší té době skládám střípky Morrisonovy minulosti a ptám se – co se ve skutečnosti stalo s mužem, který definoval mou generaci?

Snadno můžete zapomenout, že tak výrazná postava našich dějin, jako je Jack Morrison, pochází z pokojného venkova Indiany. Záplava zelenozlatých kukuřičných stébel se rozpíná od horizontu k horizontu. Není tu ani vítr, ani žádný zvuk až na občasný bzukot hmyzu. Při těch vzácných příležitostech, kdy se setkám s ostatními lidmi, popisují mladého Morrisona různě. Hlučný mladík. Pokorný syn farmáře. Ale všichni se shodují na jedné věci: Morrisonovým osudem nikdy nebylo zůstat v této zemi plné kukuřičných lánů a temně modré oblohy.

V osmnácti si Morrison sbalil kufry a vstoupil do armády. Plánoval, že si odslouží svoje a vrátí se domů na rodinnou farmu, ale vyšší šarže zaujala jeho pracovní morálka a odvaha. Zanedlouho získal vytouženou pozici ve vládním kontroverzním a tajném programu na vylepšení vojáků. Vojenští vědci Morissona a ostatní rekruty přetvořili do perfektních vojáků s nadpřirozenou rychlostí, silou a obratností.

Morrison a další vylepšení vojáci si své schopnosti brzy vyzkoušeli se začátkem Omnické krize. Svět se spojil proti společnému nepříteli. Omnici a jejich roboti původně zvyšovali produkci a výrobu po celé Zemi. Pak se rozhodli ke svržení lidské rasy a představovali jednu z největších hrozeb pro lidstvo od studené války ve dvacátém století.

Zatímco vlády se neúspěšně pokoušely postavit strojům, Organizace spojených národů zformovalA mezinárodní ozbrojenou sílu nazvanou Overwatch. Tato malá, experimentální skupina měla spojit ty nejlepší z celého světa, aby vedli asymetrickou válku proti robotům. Seznam vhodných agentů pro Overwatch obsahoval i dva členy programu: Morrisona a Gabriela Reyese, vyššího důstojníka. Respektovaný a zocelený veterán Reyes vyrostl v prostředí tak rozdílném od venkovské Indiany, jak jen mohl – v Los Angeles. Oba vojáci se spřátelili navzdory svým rozdílům. Jejich rozhodnutí připojit se společně k Overwatch změnilo svět – k lepšímu i horšímu.

Přestože velení Overwatch připadlo Reyesovi, Morrison měl v dlouhodobém měřítku větší vliv na skupinu. Dokázal z lidí kolem sebe dostat to nejlepší a uměl často nespolupracující agenty Overwatch spojit dohromady. Ve své jednotě dokázali najít tolik potřebnou sílu k porážce robotů a ukončení Omnické krize.

„I já měl pochybnosti, zda Overwatch uspěje,“ řekl generální tajemník OSN Gabrielle Adawe, jeden z tvůrců Overwatch, krátce po konci Omnické krize, „ale Morrison se nikdy nevzdával naděje. On nesplňoval naše očekávání. Naprosto je převyšoval.“

OSN Morrisona odměnila za jeho přínos tak, že z něj udělali prvního oficiálního velitele. Reyese tím přeskočili a vytvořili tak v jejich vztahu první trhlinu, která měla tragické následky.

Po Omnické krizi důležitost Overwatch raketově vzrostla.

Díky novému financování a přístupu ke zdrojům měla organizace mnohem větší dosah než doposud. Svět oslavoval agenty Overwatch jako hrdiny a nikdo nebyl na výsluní tak, jako Morrison. Stal se tváří Overwatch, symbolem naděje a příslibu lepší budoucnosti od dlážděných ulic King's Row po noční trhy v Bangkoku.

Velitel Morrison si pro lidstvo vysnil novou, lepší budoucnost. Pod jeho velením sloužil Overwatch jako globální mírová síla a hnací motor pro inovaci, vědecký výzkum i objevování vesmíru. I přes narůstající vliv Overwatch zůstal Morrison oddaný svým lidem. Trénoval nové agenty a upevňoval v nich vznešené cíle a ideály. Reinhardt Wilhelm, jeden ze zakládajících členů skupiny, na Morrisonově pohřbu řekl: „Overwatch obětoval všechno. Byl naším morálním kompasem. Naší inspirací. Naším přítelem.“

Morrison a jeho tým se hřáli na výsluní, ale nic netrvá věčně. Dvě dekády poté, co Overwatch ukončil Omnickou krizi a zachránil lidstvo, vypluly na povrch závažná obvinění: neúspěch vysoce důležitých operací kvůli osobním selhání, korupce, špatné velení, šíření zbraní hromadného ničení, porušování lidských práv a další.

Zvláštní komise OSN zahájila zdlouhavé a přísně tajné vyšetřování. To vedlo ke zrušení Overwatch a zničení pověsti kdysi tak obdivovaných agentů. Ale ještě před tím zasáhla Overwatch další katastrofa.

V průběhu vyšetřování OSN bylo při zdánlivé nehodě zničeno švýcarské ústředí Overwatch. Mezi oběťmi byl i Morrison a Reyes. OSN neúnavně tvrdilo, že se nejednalo o cizí zavinění. Zdroj v OSN mi však umožnil přístup k záznamům tajných porad a dalším datům, která ukazovala Overwatch posledních dnů v jiném světle.

Tyto záznamy ukazují, že skupina se rozpadla zevnitř. Na jedné straně byl Morrison, který chtěl zachránit to, co z Overwatch zbylo. Na druhé straně byl Reyes, jehož agenda zůstává dodnes neznámá. Mezi nimi se na ústředí Overwatch rozhořela bitva, která vedla k explozi, co zničila celé zařízení i iluze celé generace.

Podle bývalých agentů Overwatch byl tento výsledek nevyhnutelný. „Poté, co Morrison povýšil, jeho vztah s Reyesem se změnil,“ řekla ve své výpovědi hlavní lékařka Angel Ziegler. „Napětí se zhoršovalo. Snažila jsem se to spravit. Všichni jsme se snažili. Ale někdy je možné jen doufat, že se nedostanete do křížové palby.“

Data OSN odhalují něco ještě víc znepokujícího: Morrisono tělo se nikdy nenašlo.

To by mohlo vysvětlit nedávnou sérii loupeží a útoků, které se objevily v médiích. Maskovaný útočník nazývaný Soldier 76 je považován za hlavního podezřelého. Mimo to, že v USA vyhodil do vzduchu několik korporátních budov a finančních institucí, vloupal se i do několika bývalých základen Overwatch. Ukradl cenné technologie včetně experimentálních zbraní, a způsobil nevyčíslitelné škody.

Slyšel jsem dost teorií o tom, že Soldier 76 je Jack Morrison. Teorií, které bych dříve považoval za ryzí fikci.  Ale na základě všeho, co jsem viděl, věřím, že tyto zkazky jsou pravdivé. OSN se oficiálně odmítlo vyjádřit k identitě Soldiera 76.  Nicméně, bezpečnostní personál přítomný na napadených základnách popsal útočníka jako někoho, kdo se dobře vyzná v tajných operacích. Záznamy kamer ukazují Soldiera 76 jako někoho s nadlidskou silou a odolností. Na můj požadavek tyto záznamy přezkoumal Amir Nejad, forenzní expert, který určil, že Soldier 76 je přesně stejné výšky a postavy, jako byl Morrison při svém posledním výstupu na veřejnosti.

Věrohodnost obvinění vznesených proti Overwatch před lety zůstává bodem sváru. Někteří historici a političtí experti zpochybnili motivace žalobců.

Mstí se Soldier 76 za pád Overwatch a touží po tom obnovit její zašlou slávu? Chce odhalit rozsáhlé spiknutí, které zdiskretitovalo a zničilo celou skupinu? Nebo je to jen zahořklý starý voják, který neumí přestat bojovat ve válce, která už dávno není jeho?

I přesto, že jsem z generace Overwatch, pochybuji, že jeho záměr je přehnaně altruistický. Zbrklost a ochota Soldiera 76 riskovat životy nevinných lidí dokazují, že nejedná v zájmu ušklechtilých cílů. Je to jen další člověk jednající ve svém vlastním zájmu, další ze zločinců, kteří terorizují naše životy.

Když stojím před hrobem Jacka Morrisona na Arlingtonský národní hřbitov, kde je i hrob Jacka Morrisona, mi připomíná klidný venkov Indiany. Stejně jako kukuřičné lány, i kříže se rozpínají zdánlivě donekonečna. Právě tady si konečně uvědomuji, že Soldier 76 není tím Jackem Morrisonem, kterého jsem znal od dětství. Ten by se neschovával za masku. Nepokládal by nálože a nekradl by zbraně, zatímco zuří válka.

Ten Morrison tu byl pohřben před šesti lety. Zbývá jen stín hrdiny, kterého jsme kdysi znali. 



Naposledy upravil/a alphawlf 27.11.2016 v 14:05:03.

Chcete si povídat o Overwatch? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet