Steam zrušil placení BitCoinem

  BitCoin    Steam   

Steam zrušil placení Bitcoinem

Kauza „Bitcoin“ momentálně hýbe světem a dotkla se už i hráčského světa. Bitcoin je vcelku nová virtuální měna, neboli kryptoměna, jejíž hodnota poslední dobou raketově roste. Pomocí Bitcoinu lze i platit v restauracích, kavárnách, ale také například v e-shopu Alza, úložišti Uložto.cz nebo sendvičové síti Subway. Donedávna mohli hráči využívat tohoto platidla také na největší platformě pro distribuci her – Steam.

 

Právě Steam je jednou z prvních společností, která platby Bitcoinem pozastavila hlavně kvůli obrovské nestálosti hodnoty této kryptoměny. Ta se mění i v řádu desítek procent za jediný den a transakce nejsou okamžité, jako je tomu například u plateb kartou. Pokud tedy hráč zakoupí hru pomocí Bitcoinu, je možné, že se hodnota během chvíle změní natolik, že by mohl rozdíl v platbě doplácet hráč, nebo i samotné Valve. Pohyby cen i kurzů jsou navíc tak nepředvídatelné, že ani nelze vybrat bezpečnou dobu pro danou transakci.

 

Druhým obrovským problémem je cena plateb Bitcoinem, který je daný fungováním bitcoinové sítě a se kterým ani Valve nic nezmůže. Jediný poplatek za převod je dnes kolem $20, tedy v přepočtu přes 400 Kč, a v budoucnu bude dále stoupat. Pro hráče se takto vysoké poplatky vzhledem k ceně her nebo mikrotransakcí jednoduše nevyplatí. Dalším problémem je také refundace peněz za zakoupené hry. Ty by se totiž vracely znovu v Bitcoinech s dalším dvacetidolarovým poplatkem.

 

Vzhledem k narůstajícímu počtu zákazníků, kteří se s obrovskými poplatky za transakce nebo kvůli výrazné změně ceny Bitcoinu setkali, se Valve rozhodlo tuto platební metodu zastavit.

Vrátí se někdy Bitcoin na Steam?

Podle vyjádření Valve není návrat Bitcoinu vyloučen, ale tato platební metoda by musela začít dávat smysl. Hlavním parametrem je ustálení hodnoty této kryptoměny, která se ovšem vzhledem k obrovskému náporu investorů v současnosti mění takřka z minuty na minutu.

 

Vzhledem k samotnému fungování bitcoinové sítě je ale otázka, jak bude vyřešen problém s cenou za každou transakci. Transakce Bitcoinu jsou totiž velmi energeticky náročné a právě kvůli této náročnosti jsou platby takto drahé. Samotný princip Bitcoinu navíc tuto energetickou zátěž bude ještě více navyšovat.

 

Dalším pravděpodobným scénářem je nasazení některé z jiných kryptoměn, u kterých jsou transakční poplatky řádově nižší.

 

18+ Hrajte zodpovědně. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Tento článek je placenou reklamou

Esperanta
Esperanta Dragon

Esperanta je autorem 0 článků. Více článků tohoto autora najdete na tomto odkazu. Pro více informací navštivte profil tohoto autora.