Blížící se "omnic event" - rozbor

  Omnic    Event    King's Row   

 

Blizzard nebývá moc sdílný na informace o blížících se plánech. Většinou se snaží fanoušky jen namlsat a přitom prozradit co nejméně. Nicméně zpětnou analýzou lze zjistit, co vše nám vlastně prozradili. Krátké video tak možná obsahuje více informací, než je na první pohled zřejmé.

S ohledem na nedávná prohlášení Blizzardu, že nám přichystali nové skiny a především (pokud vás tento směr Overwatch zajímá) mnohem více příběhu, se máme nejspíše na co těšit.

Text

Pokud tedy vezmeme jednotlivé části postupně, tak si nejprve všimneme nápadného nápisu.

King's Row je hratelná mapa odkazující na nenávist lidí a omniků. Po atentátu na Tekhartha Mondatu. Tento představitel Shimbali byl zastřelen Widowmaker. Atentátu byla přítomná i Tracer, což není náhoda, neboť poblíž má svůj domov, nicméně události nezabránila.

Po tomto incidentu se nenávist lidí k omnikům začala prohlubovat, až přerostla v otevřené nepřátelství a ozbrojené konflikty. Právě na nějaké povstání se text odkazuje. Spory zašly tak taleko, že dnes mnoho budov nese nápis "omnikům vstup zakázán" apod.

Někteři jedinci dokonce s plánem absolutní likvidace robotického obyvatelstva sestrojili EMP bombu a rozhodli se ji dotlačit do domova mechanického obyvatelstva. Pozornější hráči si dávno všimli, že se jedná o payload.

Další referenci na King's Row má parta Junkrat a Roadhog, kteří Anglii navštívili během své cesty kolem světa. Jejich krádež královských klenotů zaujala všechna média. S ohledem na minulost této dvojie "bojovníků za svobodu" není divu, že jejich vztah k omnikům není zrovna vřelí.

Junkers pravděpodobně nemají s nadcházející událostí příliš co dočinění, ale pravděpodobně k ní řeknou své.

 

Samotný text se ovšem odkazuje na archívy Overwatch a na dobu před sedmi lety. To byla doba, kdy Overwatch ještě nebyl uzavřen, byť se objevovali různé zkazky o ilegálních činech jednotlivých agentů.

Stupeň utajení pak naznačuje, že se nejedná o extrémně střežené tajemství.

 

Samotná ulice King's Row je vidět i na levém spodním obrázku. Spawn spot bránícího se týmu ozvláštňuje jenom problikávající panel se zprávami, které nejsou v daném rozlišení moc dobře rozeznatelné.

 

Obrázek Omniků

Povinná registrace robotů naznačuje s ohledem na okolní události nepřátelství vůči omnikům. Celková stylizace obrazu pak připomíná válečné propagandistické plakáty. Červená barva je u plakátů vždy spojena s prosazováním moci. Ve filmech je tato stylizace často symbolickým a záměrným odkazem na Třetí říši a tedy s sebou nese zlý podtext.

Co se symbolu v pravém horním rohu týče, ten je k vidění na mapě Numbani a zatím se jej nepovedlo rozluštit, byť jeho znovuoběvení přilákalo nové luštitele.

Odkaz na Numbani je pak velmi zajímavý s ohledem na nedávné události na zmíněné mapě. Doomfist má podle některých zpráv narušit "den jednoty", tedy den uzavření míru mezi lidmi a omniky. Může tedy odkazovaným povstáním být právě tato událost?

 

Turing Green SW0

Obrázek budovy je přeškrtnut textem v popředí a je tedy špatně vidět. Pravděpodobně se ale jedná o nápis "Turing Green SW0 - Building an omnic future".

Vpravo dole jsou pak vidět humanoidní postavy, pravděpodobně omnici ukazující na budovu.

Turing je zcela zjevná narážka na britského matematika a zakladatele moderní informatiky Alana Turinga. Ten je v oblasti umělé inteligence znám tzv. Turingovým testem.

Původně se jednalo o imitační hru. Máme tazatele a dvě osoby, ženu a muže předstírajícího, že je žena. Oba "hráče" postavíme do uzavřených místností a komunikujeme s nimi nějakou nezávislou formou, například přes papírky se vzkazy. Tazatel se pak pomocí otázek snaží zjistit, který z účastníků je muž a který žena.

Pokud stejný princip aplikujeme na člověka a na AI, snaží se tazatel oba pomocí otázek rozlišit. Pokud memé umělá inteligence rozlišitelná, prošla Turingovým testem.

Samozřejmě se jedná jen o orientační test, nikoli důkaz. Velmi dobrý algoritmus zvládne vytvořit zdání dobré komunikace.

Podobným testem 7. června 2014 prošel chatterbot nazvaný Eugene Goostman. Program předstíral, že je Ukrajinské národnosti, tedy angličtina nebyla jeho rodným jazykem. I s touto "výhodou" přesvědčil pouze třetinu porotců.

Obrázek si tedy udělejte sami.

 

Trojúhelník v pravé straně obrazu má v Overwatch velkou historii, byť stále nevíme přesně jakou. Možná se jedná jen o podpis konstruktérů nejrůznějších vynýlezů, možná se jedná o něco hlubšího.

Stejně designované trojúhelníky můžeme najít především u Any, ale také u Tracer, Hanza, Reinhardta, Genjiho, Torbjröna a dalších. Jejich rozluštění se věnuje toto vlákno na redditu, nicméně jelikož se objevuje především na armoru, pravděpodobně se jedná o Torbjörnův podpis, nebo pravděpodobněji o podpis Ironclad guildy, jíž je švédský inženýr členem.

 

Co se týče umístění budovy, můžeme zatím jen hádat. Architektura trochu připomíná Numbani, které je i známo svým sjednocením omniků a lidí. Nicméně v Africe většinou rostou jiné druhy stromů. Barvy pak připomínají nápadně mapu Ilios.

Jedná se o nápadnou architekturu, ale s jistým zasazením zatím přijít nemůžeme.

 

Tracer skin

V poslední části krátkého videa je Tracer, která se otáčí. Není příliš dobře vidět, ale jedná se evidentně o dosud neviděný skin. Další postavy, které zatím na skiny trpí, jsou Widowmaker, Symmetra a Genji. Ano, Genji dostal jeden skin za hraní jiné hry a jeden skin v Summer Games, ale protože v tomto eventu nešly kosmetické předměty kupovat, je na ně třeba nahlížet trochu jinak.

S ohledem na množství skinů se dají samozřejmě nalézt i další charaktery u kterých můžeme očekávat (nebo doufat) další skiny.

A PTR přidalo zajímavou věc, většinu skinů popsalo několika slovy a dodala jim příběhové pozadí. Většina informací je sice již více, či méně známa, ale dává o příslib novým příběhům ze světa Overwatch.

Pravděpodobně event přinese i chybějící hlášky Orise. Právě brzké vydání eventu naznačuje, proč stále chybí její interakce s ostatními hrdiny. U Sombry také trvalo, než dostala interakce, nicméně nejnovější přírustek mezi hrdiny vypadá, že by mohl být s následujícím eventem spjat více, než tomu bylo dříve.

 

 


Chcete si povídat o Overwatch? Připojte se na náš Discord. Rádi vás uvidíme.

Diskuze

Žádné komentáře
Pro napsání komentáře musíte být přihlášený.
Přihlásit se
nebo
Zaregistrovat nový účet